menu
Word Lid
Op vier jaar tijd dubbel zoveel landbouwers in moeilijkheden

Tussen 2019 en 2022 steeg het aantal landbouwers, dat aan vzw Boeren op een Kruispunt aangaf het moeilijk te hebben van 148 naar 302. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). De provincies met de meeste landbouwers in moeilijkheden blijken West- en Oost-Vlaanderen te zijn, waar ook het meest aan landbouw gedaan wordt. “Deze cijfers zijn een rechtstreeks gevolg van het desastreuze landbouwbeleid”, aldus Sintobin. “Onze landbouwers worden jaar na jaar schandaliger behandeld door de Vlaamse overheid.”

Het aantal aanmeldingen van landbouwers die aangaven in moeilijkheden te verkeren lag in 2019 op 148. In coronajaar steeg dit cijfer tot 160. In 2021 zagen we een stijging van wel 44 procent tot 232 aanmeldingen. Nu blijkt dat vorig jaar, nadat het eerste stikstofakkoord tussen cd&v, Open Vld en N-VA gesloten werd, dit cijfer nog maar eens met 30 procent gestegen is tot 302 aanmeldingen. Zowel het aantal nieuwe meldingen als het aantal heraanmeldingen zit in stijgende lijn.

In vergelijking met 2021 waren er vorig jaar 33 procent nieuwe aanmeldingen, van landbouwers die voor het eerst aangaven in moeilijkheden te verkeren en/of een vraag hadden rond hun mentaal welzijn. In 2021 ging het namelijk om 75 nieuwe aanmeldingen, in 2022 over exact 100. Ook het aantal heraanmeldingen stijgt in ongeveer dezelfde lijn, met 28 procent meer heraanmeldingen in 2022 dan het jaar ervoor. Terwijl er in 2021 nog 157 heraanmeldingen waren van onze landbouwers, waren dit er vorig jaar al 202.

Verdriedubbeling van aanmeldingen in Oost-Vlaanderen

De meeste aanmeldingen komen duidelijk uit West-Vlaanderen, waar het om 108 van de 302 Vlaamse aanmeldingen gaat. In vergelijking met vier jaar geleden, toen er in de provincie nog 52 aanmeldingen waren, is dit meer dan een verdubbeling. In Oost-Vlaanderen is het aantal aanmeldingen sinds 2019 zelfs bijna drie maal zo groot geworden: van 31 naar 89 aanmeldingen. Ook in alle andere provincies van Vlaanderen melden steeds meer landbouwers zich aan: 54 in de provincie Antwerpen, 31 in Limburg en 19 in Vlaams-Brabant.

Het Vlaams Belang ziet de stijgende cijfers met lede ogen aan. “De onzekerheid op vlak van rechtszekerheid door een uitblijvend stikstofakkoord, nieuw mestactieplan en Europese steun die geblokkeerd wordt door de Vlaamse regering is nefast voor het mentaal welzijn van onze landbouwers”, zegt Sintobin, die erop hamert dat de regering dringend werk moet maken van een nieuw stikstofakkoord. “Elke seconde, waar deze regering geen juridisch robuust en vooral eerlijk stikstofakkoord opmaakt, is een seconde die voor altijd verloren is. Daardoor zal het aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt in 2023 jammer genoeg enkel nog stijgen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF